.ads-111-160x600

-sky-

Yunan Mitolojisinde 10 Tanrı – Tanrıça ve Görevleri

Yunan mitolojisi Tanrı - Tanrıça ve görevlerinin yanı sıra entrika dolu hayatlarını sizler için derledik

1.) Zeus ( İnsanların ve Tanrıların Tanrısı )

Tanrıların tanrısı olarak da bilinen Zeus Yunan mitolojisinin en güçlü tanrısıdır. Olimposta altın tahtında oturup ölümlüleri izlemeye bayılan zeus, gökyüzü ve hava olaylarının tanrısıdır. Kaderi yönetme gibi bir becerisi olmadığından sık sık aşık olur. Bunu da Heradan saklamak için çeşitli oyun ve yalanlara başvurur.Ağacı meşe kuşu ise kartaldır.

2.)Hera ( Evlilik Tanrıçası )

Baş Tanrıçadır. Zeusun karısı ve kız kardeşidir. Hera kıskançlığıyla tanınır.Zeusun çapkınlıklarını ve ölümlülerle olan münasebetlerini bir türlü sindiremez ve zalimce davranır. Bir nevi kocasını elinde tutmakta zorlanan kadın rolünde olan Hera nın evlilikleri koruduğu söylenir. Kutsal hayvanı inek ile tavuskuşu bitkisi nardır.

3.) Poseidon (Denizlerin Tanrısı)

Zeusun kardeşidir. Deprem tanrısı olarak da bilinir. Özellikle deniz canlıları arasında itibarı büyüktür.Denizin dibinde büyük ve gösterişli bir sarayı vardır. Amprithite ile evlidir.

4.) Afrodit (Aşk ve Güzellik Tanrıçası)

Aşk ve güzellik tanrıçası olarak anılan Afrodit bütün tanrıçalar arasında en güzel olanıdır. Bu yüzden Hera tarafından kıskasnıldığı söylenir.Kıbrıstan geldiği düşünülür.Ölümlülerle münasebeti yasak olan Afrodit sevmediği ölümlülere zalimliğiyle de tanınırdı. Gül, güvercin ve deniz kabuğu sembolleriydi.

5.) Athena (Zeka, Barış, Strateji Tanrıçası)

Koruyuculuğunu üstlendiği Atina Kenti İsmini Athena’dan almıştır.Roma mitolojisinde Minerva olarak anılır. Sembolleri zeytindalı,baykuş ve kalkandır. En güçlü orduların bile bu kalkan karşısında etkisiz kaldığı söylenir

6.) Ares ( Savaş Tanrısı)

Zeus ve Hera’nın oğludur. İkisi tarafından da çok sevildiği söylenemez.Athena ile sürekli savaş halinde olan Ares özünde korkak bir tanrıdır.Afroditle olan kaçamakları tanrılar alemi tarafından bilinir. Sembolleri yaban domuzu,miğfer,akbaba ve köpektir.

7.) Apollon ( Müzik, Tıp ve Kehanet Tanrısı)

Anadoludan geldiği tahmin edilir.Altın bir lir çalar. Oku ve yayıyla insanlara şifa dağıtıp tıp öğrettiği bilinir. Delphi’de bir nasihatçi olarak tanınır.Yunanistanın her yerinden kendisine nasihat almaya gidenlerin olduğu bilinir.Sembolleri Defne, yunus, karga, ok ve yaydır.

8.)Hades (Yeraltı ve Ölülerin Tanrısı)

Zeusun kardeşidir.Ölülerin ve yeraltı zenginliklerin tanrısıdır.Acımasızlığı ile bilinir. Onu görünmez yapan bir Miğferi vardır. Zorla kaçırdığı Persephone ile evlidir.

9.) Artemis ( Av ve Vahşi Doğa Tanrısı)

Efes dolayları tanrısıdır. Phoebe olarakta bilinir.Apollonun ikiz kız kardeşidir. Doğum esnasında annesinin çektiği acıya şahit olmuş ve evlenmeyerek bakire kalmaya karar vermiştir. Fakat bir gün avlanırken Orion’u görmüş ve ona aşık olmuştur. Bu aşkı kıskanan ikiz kardeş Apollon Orion’un denize girip epey uzkalaştığında artemisi çağırır ve ilerde gördüğü şeye kadar ok atıp atamayacağını sorar. Orion olduğunu bilmeden okunu fırlatır ve başından vurarak öldürür.Yaptığı hatayı sonradan farkeden Artemis babası Zeustan Orionu bir takım yıldızı olarak gökyüzüne çıkarmasını ister ve Zeus kızının bu isteğini geri çevirmez.Sembolleri ok, yay, geyik ve köpektir.

10.) Demeter ( Tarım ve Bereket Tanrıçası)

Roma mitolojisinde Ceres olarak bilinir. İnsanlara toprağı ekip biçmeyi öğreten ve ekini sembol olarak kullanan tanrıçadır. Zeusun dördüncü evliliğini Demeterle yaptığı söylenir.Bu evlilikten Persephone doğar. Hades Persephone’yi zorla kaçırır ve yeraltına götürür orada Persephone’ye nar yedirir. Yeraltında herhangi birşey yiyen bir daha hiç yeryüzüne çıkamaz. Bunu öğrenen Demeter kızına ulaşmak için her yolu denesede başarısız olur ve hayat küser.Demeter ‘in hayata küsmesiyle her yer bereketini kaybeder ve kıtlık oluşur. Bunun üzerine Zeus Hadesle bir anlaşma yapar Persephone’nin yılın üçte ikisini yani çiçek açma ve meyve zamanını, annesi Demeter’in, geri kalan üçte birini, yani kışı da kocası Hades’in yanında geçirmesini kararlaştırır. Böylelikle toprağa yeniden bereket gelir. Persephone her yeryüzüne çıktığında, Demeter, yeryüzüne baharı getirir.

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

750x100

Yorumlar
Yorumlar Yükleniyor...